ÖZGEÇMİŞ

(2010 Aralık sonu)

 

 

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ
ÖZGEÇMİŞ
Adı Soyadı: Demet (Bacacı) Varoğlu
Doğum Tarihi: 1 Şubat 1962
Öğrenim Durumu:


Derece

Bölüm/Program

Üniversite

Yıl

Lisans

 İşletme

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

1983

Y. Lisans

 İşletme

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

1986

Doktora

 Genel İşletme

Ankara Üniversitesi

1993

Doç.

 Örgütsel Davranış

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

2000

Yüksek Lisans Tez Başlığı (özeti ekte) ve Tez Danışman(lar)ı  : Relationship of Job Characteristics to Satisfaction and Motivation: A Study on Academicians (İş Niteliklerinin Tatmin ve Güdülenme ile İlişkisi: Akademisyenler üzerinde bir Çalışma”, (Özeti için bkz. Ek-A). Danışman: Prof. Dr. Ülkü Dicle.

Doktora Tezi/S.Yeterlik Çalışması/Tıpta Uzmanlık Tezi Başlığı (özeti ekte)  ve  Danışman(lar)ı : “Kamu Sektörü Çalışanlarının İşlerine ve Kuruluşlarına Karşı Tutumları, Bağlılıkları ve Değerleri”, (Özeti için bkz. Ek-B). Danışman: Prof. Dr. Vahdet Aydın (Tez çalışmalarının bir kısmı Ağustos 1990 – Aralık 1991 arasında Ottawa, Kanada’da yürütülmüştür. Bu çalışmalar sırasında Prof. Moses Kiggundu ve Prof. Donald Lang’e danışılmıştır.)
Görevler:


Görev Unvanı

Görev Yeri

Yıl

Araştırma Görevlisi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü

1984-1993

Dr. Araştırma Görevlisi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü

1993-1994

Öğretim Görevlisi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü

1994-2001

Yardımcı Doçent

Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü

2001-2006

Öğretim Görevlisi

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümü*

2010-

*2006-2010 arası kısmi-zamanlı öğretim görevlisi olarak çalışmıştır.

Yönetilen Yüksek Lisans Tezleri:

Tufan, Serhan. Assessing Power and its Relationship with Resource Allocation in a University (Bir Üniversitede Güç ve Kaynak Dağılımı ile olan İlişkisi), ODTÜ SBE İşletme Y.L. Programı, Ocak 1997.

Sayıner, Oğuz. Management Role in Organizational Change (Örgütsel Değişimde Yönetimin Rolü), ODTÜ İşletme Y.L. Programı, Nisan 1997.

Ateş, Gözen. Commitment among Turkish Commercial Banking Sector Employees: A Comparison between Private and State Banks in terms of Work Rewards and Work Values (Türk Ticari Bankacılık Sektörü Çalışanlarının Örgütsel Bağlılıkları: Çalışma Ödülleri ve Çalışma Değerleri itibariyle Özel ve Kamu Bankaları arasında bir Karşılaştırma), ODTÜ SBE İşletme Y.L. Programı, Eylül 1997.

Köylüoğlu, Burak. Lateral Interpersonal Influence Tactics Used in Organizations (Örgütlerde Kullanılan Yatay Etkileme Taktikleri), ODTÜ SBE İşletme Y.L. Programı, Aralık 1997.

Kavi, Alptekin. Relationship between Organizational Commitment and Organizational-Professional Conflict: The Case of Electrical Engineers in Turkey (Örgütsel Bağlılık ile Örgütsel-Mesleki Çelişki arasındaki İlişki: Türkiye’deki Elektrik Mühendisleri Üzerinde Bir Uygulama), ODTÜ SBE İşletme Y.L. Programı, Aralık 1998.

Bulutlar, Füsün. Intraorganizational Influence Tactics Used by Students and Instructors in a Private University, ODTÜ SBE İşletme Y.L. Programı, Ağustos 2001.

Çam, Murat. Teknik-Mekanik Yeteneklerin, Akademik Performans ve Simülatör Performansı Üzerindeki Etkileri: Türk Silahlı Kuvvetleri’nde bir Araştırma, Başkent Üniversitesi SBE İşletme Y.L. Programı, Mart 2002.

Daloğlu, Mehmet. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde İşgücü Devri: İş Tatmini, Örgüte Bağlılık ve Ayrılma İsteği Çerçevesinde bir Çalışma, Başkent Üniversitesi SBE İşletme Y.L. Programı, Mart 2002.

Kaya, Havva Eylem. Stereotyped Gender Role Perceptions and Presentations in Elementary Schooling: A Case Study in Burdur, ODTÜ Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans derecesi, Temmuz 2003.

Yeşilyurt, Gürkan. Örgütsel Öğrenme Düzeyleri ve Öğrenme Tipleri: Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda bir Alan Araştırması, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Savunma Yönetimi Anabilim Dalı, Mart 2004.

Akdağ, Recep. Yüksek Lisans Eğitimini Tamamlamış Subayların İş Performansının Amir ve Astları Tarafından Algılanması, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Savunma Yönetimi Anabilim Dalı, Mart 2005.

Kuloğlu, Ceyda. Türkiye’de Bayan Subaylara Yönelik Uygulamaların NATO Ülkeleriyle Karşılaştırılması, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Güvenlik Bilimleri Anabilim Dalı, Mart 2005.

Dilek, Uğur. Örgütsel Adalete İlişkin Algılamalar ve Örgütsel Bağlılıkla İlişkisi, Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü, Savunma Yönetimi Anabilim Dalı, Haziran 2004.

Koktekin, Başak. Özel Hastanelerde Hekim Performansının Değerlendirmesi: Bir Örnek Olay Çalışması, Başkent Üniversitesi SBE İşletme Y.L. Programı, Haziran 2004.

Deniz Kılıç Filiz, halen yönetilmekte olan bir tez, TOBB ETÜ İşletme Y.L. Programı.
Yönetilen Doktora Tezleri:
Yok

Projelerde Yaptığı Görevler :
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’nun (TRT) Yönetim Bilişim Sistemleri’nin ve Bilgisayar/Bilgi İşlem Merkezi’nin kurulması projesinde veri toplama aşamasında üç ay boyunca çalışmıştır (1985).
T.C. Hükümeti – Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Kadının Kalkınmaya Katılımını Güçlendirme Ulusal Programı çerçevesinde ODTÜ’de başlatılan Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programının seçmeli derslerinden biri olan “Gender Issues in Organizations (Organizasyonlarda Toplumsal Cinsiyet ile ilgili Konular)” için Readings on Women in Management (İşletmecilikte Kadınlar üzerine bir derleme) hazırlanmış ve Prof. Dr. Feride Acar aracılığıyla Mayıs-Haziran 1994’te UNDP’ye sunulmuştur.

Gelişme ve Sonuç Raporları, Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü’ne sunulan Dünya Bankası destekli Kadın İstihdamının Geliştirilmesi Projesi çerçevesinde yürütülen “Cinsiyete Dayalı Ayırımcılık ve Kadın Çalışanlara Karşı Tutumlar: Türkiye’de Eğitim Sektörü Örneği” başlıklı araştırma projesinde (O.D.T.Ü. Döner Sermaye Proje kod no: 95.04.01.01) araştırmacı olarak görev almıştır (Aralık 1994 – Ekim 1997).

Yukarıda bahsi geçen program çerçevesinde ODTÜ Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programının seçmeli derslerinden biri olan “Gender Issues in Organizations (Organizasyonlarda Toplumsal Cinsiyet ile ilgili Konular)” için Readings on Gender Issues in Organizations (Organizasyonlarda Toplumsal Cinsiyet ile ilgili Konular üzerine bir derleme) hazırlanmış ve Prof. Dr. Feride Acar aracılığıyla Mart 1995’de UNDP’ye sunulmuştur.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Film ve Radyo-Televizyon Eğitim Başkanlığı’nda, Açıköğretim Lisesi’nin “İşletme Bilgisi” dersi için geliştirilen radyo-televizyon ile eğitim programlarında “alan uzmanı” olarak çalışmıştır (Mart-Temmuz 1995).

Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü tarafından 8-11 Haziran 1995 tarihleri arasında Sinop’ta düzenlenen ve “Kadın ve Aile”den sorumlu Devlet Bakanı Aysel Baykal’ın başkanlığında yapılan “Türkiye’de Kadına Yönelik Politikaların Oluşturulması” konulu toplantıya uzman olarak çağrılmıştır. Toplantı sonucunda oluşturulan “Toplantı Sonuç Metni”ne katkıda bulunmuştur.

ODTÜ İşletme Bölümü tarafından üstlenilen ve 29-31 Mayıs 1996 tarihleri arasında ODTÜ Kampüsü’nde gerçekleştirilen “IV. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi”nin düzenleme grubunda yeralmıştır. Söz konusu kongrenin Bildiriler Kitabı yayınlanmıştır.

“Türk Örgütlerindeki Anlaşmazlıklarda Gayrı-Resmi Aracı Rolün İşlevi” başlıklı ve 96-04-02-01 protokol no.lu O.D.T.Ü. Araştırma Fonu Saymanlığı projesinin yönetmiştir (1 Haziran 1996 - Mayıs 1999).

Yine yukarıda belirtilen program çerçevesinde ODTÜ Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programının seçmeli derslerinden biri olan “Gender Issues in Organizations (Organizasyonlarda Toplumsal Cinsiyet ile ilgili Konular)” için Readings on Women in Organizations (Organizasyonlarda Kadınlar ile ilgili Konular üzerine bir derleme) hazırlanmış ve Prof. Dr. Feride Acar aracılığıyla Aralık 1996’da UNDP’ye sunulmuştur.

Diğer yazarlar: Feride Acar ve Ayşe Güneş-Ayata. “Cinsiyete Dayalı Ayırımcılık ve Kadın Çalışanlara Karşı Tutumlar: Türkiye’de Eğitim Sektörü Örneği”, Kadın İstihdamını Geliştirme Projesi (KİG). Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü, Ankara: Angora, 1996, s. 28. (Söz konusu araştırma projesi çalışması, 29-30 Mayıs 1997 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen KİG Kongresi’nin “Cinsiyete Dayalı Ayırımcılık ve İstihdam” Atölyesi’nde sunulmuştur. Projenin sonuç raporunun son hali ise Ekim 1997’de KSSGM’ye teslim edilmiştir.) Çalışma, ayrıca bir makale haline getirilmiş ve basılmak üzere KSSGM’ye iletilmiştir.

“İşletmelerce Oluşturulan Yan Ödeme ve Hizmet Paketleri: İşgören Algı, Tutum ve Beklentilerine Yansımaları” başlıklı, BAP-2005-04-02-01 belge no.lu araştırma projesi (1 Ocak 2005 - 1 Temmuz 2006).

Towson Üniversitesi, “Kadınlar Üzerine Müfredat Dönüştürme Kaynakları Ulusal Merkezi’nin (NCCTRW)” ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı işbirliğiyle 27 Mayıs-3 Haziran 2005 tarihleri arasında İstanbul ve Bodrum’da düzenlediği Yaz Enstitüsü’nde ortak ev sahipliği.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi “Çalışma Yaşamı Araştırması” anketinin hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi komitesi üyesi, Mart-Kasım 2006.

Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi alanıyla ilgili ve TÜBİTAK destekli 110K073 kodlu projede araştırmacı, Eylül 2010-Eylül 2011.

İdari Görevler :
ODTÜ SBE Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanlığı (9 Nisan 2004 – 15 Eylül 2006)
Bilimsel Kuruluşlara Üyelikler :
European Group for Organization Studies (EGOS)
Ödüller :
1986 yazında, ODTÜ İşletme Yüksek Lisans programı mezunları içerisinde en yüksek not ortalaması.

“Okul Kültürü, İktidar ve Toplumsal Cinsiyet: Orta Öğretim Örneği” adlı çalışmayla Feride Acar ve Ayşe Güneş Ayata ile paylaşılan Türk Eğitim Derneği’nin 1999 Eğitim Araştırma ödülü (Ödülün sunuluş tarihi: 14 Haziran 2000).

 

 

Son üç yılda verdiği lisans ve lisansüstü düzeydeki dersler:
      TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi:

Akademik Yıl

Dönem

Ders Adı

Haftalık Saati

Öğrenci Sayısı

Teorik

Uygulama

2008-2009

Güz

İşletme ve Yönetim
Fonksiyonlarına Giriş

3

-

80

İlkbahar

 

 

 

 

Yaz

İnsan Kaynakları Yönetimi

3

-

66

2009-2010

Güz

İşletme ve Yönetim Fonksiyonlarına Giriş

3

-

122

İlkbahar

Yönetime Giriş
Mesleki İngilizce (Organizational Behavior)

3
2

-
-

61
36

Yaz

İnsan Kaynakları Yönetimi
Müzakerecilik Teknikleri ve İhtilafların Çözümü (Y.L.)

3
3

-
-

18
7

2010-2011

Güz

İşletme ve Yönetim Fonksiyonlarına Giriş
Yönetime Giriş
İşletme Politikası

 

3
3
3

 

-
-
-

 

52
53
8

İlkbahar

Yönetime Giriş
Organizational Behavior
Yönetim ve Örgüt Kavramında Güncel Konular (Y.L.)

3
3
3

-
-
-

81
64
48

Yaz

 

 

 

 

      İzmir Ekonomi Üniversitesi:

Akademik Yıl

Dönem

Ders Adı

Haftalık Saati

Öğrenci Sayısı

Teorik

Uygulama

2008-2009

Güz

Organizational Behavior

3

-

15

      Orta Doğu Teknik Üniversitesi:

Akademik Yıl

Dönem

Ders Adı

Haftalık Saati

Öğrenci Sayısı

Teorik

Uygulama

2009-2010

İlkbahar

Human Resource Management (Y.L. dersi)

3

-

38

ESERLER
A. Uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makale:
A1. Kozan, Kamil ve Ergin, Canan ile (2007) “Third Party Strategies of Turkish Managers”, International Journal of Conflict Management, 18 (2), 128-147.
B. Uluslararası bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitabında (Proceedings) basılan bildiriler:
B1. Varoğlu, Kadir (1995) “The Relationships Among the Manifest Needs and Attitudes Toward Creativity and Decision-Making Styles in the Context of Different Organizational Cultures (Farklı Örgütsel Kültürler Çerçevesinde, Öğrenilmiş Gereksinimler ile Yaratıcılık ve Karar Verme Tarzlarına karşı Tutumlar arasındaki İlişkiler)”, 9. World Productivity Conference (9. Dünya Verimlilik Kongresi), Milli Prodüktivite Merkezi, İstanbul, 4-7 Haziran, 2. Cilt, ss. 914-929.

B2. Varoğlu, Kadir ile (1997) “The Impact of Fifth Discipline on Management Education (Beşinci Disiplinin İşletmecilik Eğitimine Etkileri)”, 15th International System Dynamics Conference Proceedings (15inci Uluslararası Sistem Dinamikleri Kongresi Bildirileri), 19-22 Ağustos, İstanbul, derleyenler: Yaman Barlas, Vedat G. Diker ve Seçkin Polat, 1. Cilt, ss. 251-255. Söz konusu yayının daha uzun versiyonları “http://ieiris.ef.boun.edu.tr/isdc97/virtuals.html” adresli web sayfasında ve “ISDC ’97” adlı CD’de yayınlanmıştır.

B3. Varoğlu, Kadir ile (1998) “Cross-Cultural Limitation of Automated Instructional Environment in Teaching Managerial Skills: A Case Study in Turkish Military Academy (Yönetsel Becerilerin Öğretilmesinde Kültürlerarası Kısıt: Türk Kara Harp Okulu Örneği)”, Globalization at the Crossroads: The Next Millenium, Global Awareness Society International’s 1998 Annual Conference Proceedings (Küresel Farkındalık Uluslararası Derneği’nin 1998 Yıllık Kongre Bildirileri), İstanbul, 28-31 Mayıs, ss. 401-418.

B4. Eser, Zeliha ile (2006) “How Service Employees Can be Treated as Internal Customers in Hospitality Industry (Ağırlama Sektörü’nde Hizmet Çalışanlarına İç Müşteri Olarak Nasıl Davranılacağı)”, The Business Review, 5 (2), 30-35.

 

 

C. Yazılan uluslararası kitaplar veya kitaplarda bölümler:

C1. Tresch, Tibor Szvircsev ile (2007), “Integration of Women into the Armed Forces: Is There a Gap between the Attitudes of Civilian Elites and Military Elites?” Cultural Differences between the Military and Parent Society in Democratic Countries içinde, derleyen: Guiseppe Caforio, yayınevi: Elsevier, 201-224.

C2. Sığrı, Ünsal ile (2009), "Philosophical Foundations of Strategic Thinking and Organizational Intelligence" Organizational Intelligence in Question içinde, derleyen: Şefika Şule Erçetin, yayınevi: Booksurge Ltd., İngiltere, 163-183.

 

D. Ulusal hakemli dergilerde yayımlanan makaleler :

D1. Tufan, Serhan ile (2001) “Organizational Sub-unit Power and its Relationship with Resource Allocation in a Turkish State University”, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 19(1), ss. 61-80.

E. Ulusal bilimsel toplantılarda sunulan ve bildiri kitaplarında basılan bildiriler:
E1. Varoğlu, Kadir ile (1987) “Bilgisayarın Getirdiği Örgütsel Değişim Etkileri”, Bilgisayar Dergisi 4. Türkiye Bilgisayar Kongresi – Bildiriler, İstanbul, 15-17 Nisan, ss. 93-103.
E2. Varoğlu, Kadir ile (1994) “Örgüte Bağlılık Soru Formunun İçsel Güvenilirliğinin Sınanması”, II. Yönetim Kongresi, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları: 1, Kuşadası, İzmir, 16-18 Mayıs, ss. 386-395.
E3. Varoğlu, Kadir ile (1994) “Yaratıcı Düşünmeye Yönelik Tutumların Eğitimle Değiştirilebilirliği ve İşgörenlerin Verimliliği Üzerine Etkileri”, II. Verimlilik Kongresi, Milli Prodüktivite Merkezi Yayınları: 540, Ankara, 19-21 Ekim, ss. 569-578.
E4. Varoğlu, Kadir ile (1995) “Yönetici Eğitiminde Karar Verme Becerilerinin Kazandırılmasına İlişkin Karşılaştırmalı Bir Çalışma”, Kamu Yönetimi Disiplini Sempozyumu Bildirileri, II. cilt, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Yayını no: 262 (IIAS/UYBE Türkiye Ulusal Seksiyonu no: 2), Ankara, Aralık, ss. 327-337.

E5. Varoğlu, Kadir ile (1995) “Kamu Bürokrasilerinde Profesyonelleşme ve Örgütsel Yapılanma Üzerine Etkileri”, Kamu Yönetimi Disiplini Sempozyumu Bildirileri, II. cilt, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü Yayını no: 262 (IIAS/UYBE Türkiye Ulusal Seksiyonu no: 2), Ankara, Aralık, ss. 11-24.

E6. Yeşilyurt, Gürkan (2004) “Örgütsel Öğrenme Düzeyleri ve Öğrenme Tipleri: Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda Bir Alan Araştırması”,  12. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi Bildiriler Kitabı, Uludağ Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı, Bursa, 27-29 Mayıs, ss. 168-172.

E7. Ercil, Yavuz; Basım, Nejat ve Şensoy, S. Eyüp ile (2006) “Organizasyon Kültürünün ve Bireyler Üzerindeki Etkilerinin Açıklanmasında Kaotik bir Yol”, İstanbul Kültür Üniversitesi Güncesi, Fen ve Mühendislik Bilimleri, 4 (3), Ekim, ss. 13-22.

 

F. Yazılan ulusal kitaplar veya kitaplarda bölümler :

F1. Acar, Feride ve Ayata, Ayşe Güneş ile (1999). Cinsiyete Dayalı Ayırımcılık: Türkiye’de Eğitim Sektörü Örneği. T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü ve Sorunları Genel Müdürlüğü yayını, Aralık, Ankara.

F2. (2001) “Örgütsel Yaşamda Toplumsal Cinsiyet Rolleri”, Salih Güney (der.) Yönetim ve Organizasyon içinde. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, Temmuz, ss. 323-339.

F3. Tuncer, Doğan ve Ayhan, Doğan Yaşar ile (2007, 2008, 2009). Genel İşletmecilik Bilgileri. Siyasal Kitabevi, Ankara.

 

G. Diğer yayınlar:

G1. (1994) “A Comparative Profile of Female and Male Public Sector Employees: The Turkish Case (Kadın ve Erkek Kamu Sektörü İşgörenlerinin Karşılaştırmalı Profili: Türkiye Örneği)”, Annual Women’s Studies Network (UK) Association Conference (İngiliz Kadın Çalışmaları Derneği’nin Yıllık Kongresi), sunulmuş bildiri, University of Portsmouth, Portsmouth, 8-10 Temmuz.

G2. (1993) “Örgüte Bağlılığın Tanımına İlişkin Sorunlar”, Kara Harp Okulu Dergisi, III(2), ss. 16-34.

G3. (1993) “Türk Kamu Sektörü İşgörenlerinin Örgüte Bağlılıkları”, I. Türkiye’de Yönetim Kongresi, sunulmuş bildiri, Silivri, İstanbul, 20-22 Mayıs.

G4. Varoğlu, Kadir ile (1994) “Karar Verme ve Strateji Saptama Sürecini Belirleyen Öznel Etmenler Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma”, Yöneylem Araştırması ve Endüstri Mühendisliği XVI. Ulusal Kongresi, sunulmuş bildiri, Bilkent Üniversitesi, Ankara, 13-15 Temmuz.

G5. (1994) “Kamu Sektörü’nde Kadın İşgörenler: Çalışma ve Ayrılma Nedenleri Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma”, I. Uluslararası Kadın Dayanışması Kongresi, sunulmuş bildiri, Kadın Dayanışma Vakfı, Antalya-Belek, 11-13 Kasım.


Ek-A: YÜKSEK LİSANS TEZ ÖZETİ

İş Niteliklerinin Tatmin ve Güdülenme ile İlişkisi: Akademisyenler üzerinde bir Çalışma

Bu çalışmanın amacı, az çok bağımsız olarak yürütülen görevlere uygulanabileceği ileri sürülen Hackman ve Oldham’ın (1976) görev tasarımı için geliştirdikleri “İş Nitelikleri Modeli”ni akademik ortamda sınamaktır.

Çalışmanın önemi, Türkiye’de daha önce iş tasarımı ile ilgili hiç bir çalışmanın yapılmaması ve akademisyenlerin işlerinden ayrılmaya devam etmelerinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca, bu çalışma bundan sonra akademisyenler üzerinde yürütülecek çalışmalara da bir ön çalışma oluşturabilecektir.

Araştırma, Ankara üniversitelerinde çalışan akademik personelden alınan 160 kişilik bir örneklem üzerinde Görev Tanı Araştırması ve Görev Değerleme formu kullanılarak uygulanmıştır. Toplanan veriler üzerinde daha çok korrelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır.

Araştırma sonunda, örneklemi oluşturan akademisyenlerin işlerini büyük ölçüde güdüleyici buldukları ve görev tatmin düzeylerinin yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yüzden, akademisyenlik mesleğinin tasarımının yapılmasına gerek olmadığı hükmü verilmiştir. Ancak, akademisyenlerin içinde bulundukları olumsuz çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerekmektedir. Böylelikle, tatminsizliğin ve dolayısıyla da işten ayrılmaların önüne geçilebilir.

Sonuçta, temel olarak, model büyük ölçüde desteklenmiş, ancak, birtakım güdülenme kuramlarıyla geliştirilmesi ve her görev için faktör yapısının öncelikle çalışılması önerilmiştir.


Ek-B: DOKTORA TEZ ÖZETİ

Kamu Sektörü Çalışanlarının İşlerine ve Kuruluşlarına Karşı Tutumları, Bağlılıkları ve Değerleri

Örgüte bağlılık kavramı üzerine hazırlanmış birçok çalışmada bağlılığın erdemlerinden söz edilir. Öncelikle, bu tutum, çalışanların kurumlarından hoşnutluk derecelerini ve ayrılma eğilimlerini büyük ölçüde etkileyen bir değişken olarak önem taşımaktadır. Örneğin, örgüte bağlılıkla takibeden işgücü devir oranı arasında anlamlı ve ters yönlü bir ilişki bulunmuştur. Dolayısıyla, bağlılığın üretkenliği arttırdığı, örgütte yenilikçiliği ortaya çıkardığı ileri sürülmektedir. Toparlamak gerekirse, gerek örgütlerine gerekse mesleklerine bağlı işgörenlerin asgari başarı standartlarının üzerine çıkma olasılıkları yüksek olarak değerlendirilmektedir.

Bu tez çalışması, geniş bir kamu sektörü personeli örneklemi (21 farklı kuruluştan 268 personel) üzerinde farklı türleri itibariyle örgüte bağlılığı, mesleki bağlılığı, - faaliyetlere katılım değerleri, çalışma ortamı, amirle ilişkiler gibi - çeşitli örgütsel ortam algılamaları ve – önceki kuruluşlardan ayrılma nedenleri, hizmet süresi, çalışma nedenleri gibi - çeşitli boyutlarıyla deneyim, - medeni hal ve yaş gibi - çeşitli kişisel (demografik) değişkenlerle birlikte ele almış, aralarındaki ilişkiyi bağıntı (korrelasyon) ve ileri doğru adımsal çoklu regresyon analizleri aracılığıyla irdelemiştir.  

Sonuç olarak, Türk kamu sektörü işgörenlerinin çoğunlukla yüksek düzeyde devamlılığa bağlılık gösterdikleri belirlenmiş; ayrılma ve çalışma nedenlerinin ağırlıkla çalışma ortamındaki faktörler olması da, Maslow’un Gereksinimler Hiyerarşisi itibariyle ele alındığında işgörenlerin basit düzeydeki gereksinimlerde takılıp kaldıkları ve üst düzey gereksinimlere geçemedikleri yönünde yorumlanmıştır. Ayrıca, devamlılığa yönelik bağlılığın da aslında “görünürde bağlılık” olarak adlandırılması gerektiği, çünkü bu bağlılığın çalışmaya yönelik motivasyonu arttırmak gibi beklenen olumlu sonuçları getirmesinin beklenemeyeceği ileri sürülmüştür.